niedziela, 3 lutego 2013

Różowa hortensja 'deserowa'

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować różową hortensję 'deserową'.........

.....et voilà!




Nie samymi kwiatami człowiek żyje :) Tak się jakoś złożyło, że lubię spędzać czas w kuchni. Na własną zgubę lubię piec różne ciasta, babeczki, muffinki i inne słodkości.
Dzisiaj wybór padł na babeczki waniliowe w kwiecistym przybraniu. Przepis na waniliowe babeczki pochodzi z bloga moje wypieki.com. Jeżeli ktoś nie zna jeszcze tego bloga i przepisów Pani Doroty, to czas to zmienić. Wszystkie słodkości jakie piekłam według przepisów Pani Doroty były pyszne. Wszystkie przepisy są dokładnie rozpisane, więc piecze się dosyć łatwo. 

Ja skorzystałam z przepisu na babeczki malinowe, tylko bez malin :)

Składniki:

  • 220 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W przypadku tego rodzaju wypieków wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ucieramy masło z cukrem do puszystości. Następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając po dodaniu każdego. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy. Pamiętajmy, że ekstrakt z wanilii to nie to samo co aromat waniliowy, ja przekonałam się o tym po pierwszym wypieku, gdzie należało użyć ekstraktu waniliowego właśnie :)
Ale wracając do ciasta. Do maślanej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, tak aby się wszystkie składniki połączyły. Papilotki na babeczki wypełniamy do 2/3 i pieczemy przez 20-30 min (180ºC bez termoobiegu).  

Do dekoracji użyłam kremu z serka mascarpone. Zawsze robię go w taki sam sposób, czyli serek mascarpone ucieram z cukrem pudrem i dodaję bitą śmietanę. Kolor różowy uzyskałam dodając barwnik spożywczy (używam Wilton).
Poniżej dokumentacja rozwoju hortensji :)


I - faza sadzenia






II - faza wzrostu








III - faza kwitnienia











All photos by mafleur.pl


 Jeżeli kogoś zachęciłam do upieczenia takich babeczek, to życzę smacznego!

2 komentarze: